Gazdaparaziták. Tartalomjegyzék


Az élősködés Élősködő parazita az olyan élőlény, amely más élőlényeken vagy élőlényekben gazdákon vagy gazdákban él.

gazdaparaziták

A paraziták a gazdaszervezetnél rendszerint lényegesen kisebbek, így egyszerre gazdaparaziták parazita is élhet egyetlen gazdán. Természetesen ellenpéldák itt is találhatók: a költésparazita kakukk sokkal nagyobb, mint azok a madarak, amelyek fészkébe tojását rakja, igaz, egy fészekbe csupán egy tojást.

gazdaparaziták

A paraziták szaporodása gazdáikénál sokkal nagyobb, ezért állománynövekedésük is sokkal gyorsabb. A parazitákat életmódjuk alapján belső paraziták vagy endoparaziták pl. A vadon élő állatoknál a paraziták jelenléte természetesnek tekinthető [, ].

gazdaparaziták

A parazita és a gazda állományának létszámváltozása szorosan összekapcsolódik. Amíg a parazita hpv kezelési terv nagyon kicsi, rendszerint a hatása is kicsi a gazdára. Amennyiben a parazita állománya növekszik és a gazdaállatban erős fertőzöttség alakul ki, megnőhet annak valószínűsége, hogy a gazda legyengül, sőt esetleg elpusztul.

gazdaparaziták

Az erős parazitafertőzöttség csökkentheti a gazdaállomány szaporodási képességét, sőt utat nyithat más okok miatt bekövetkező elhullásnak is. Az élősködők szerepe rendszerint olyankor nő meg, amikor az egyedre vagy az állományra ható külső tényezők változása következtében leromlás áll be, és gazdaparaziták ellenálló képesség meggyengül pl. A parazitafertőzések terjedése gazdaparaziták sűrűbb gazdaállományokban általában gyorsabb.

gazdaparaziták

A fertőzött muflon hullatékával ürült pete, 2.